CykelVasan 2013

Psssssssssssssssss…….!!!
Står i startfållan på Berga fältet i Sälen. Det är så där sju, åtta minuter till start och det omisskänneliga ljudet av ett cykeldäck som snabbt tappar all luft hörs. Så där 25-30 cyklister känner oroligt på sina däck. För en stackare är bakdäcket platt. Ingen säger ett knysst, inga (o)lustiga skämt, men fler än jag tänkte.
-Vilken dj-kla tur att det inte var jag.

Psssss!
Så där fyra och en halvtimme senare sitter jag på en fotbollsplan i Mora. Då är ljudet från en Mariestadsburk välkommet.

Vad händer däremellan? Drygt fyra timmars bitvis hård cykling, ska man vara exakt 4.05.06. Det är jag riktigt nöjd med. Målet var att ta sig under 4.15. Jämfört med 2012 skulle tiden kappas med 12 minuter och dessa skulle tas fram till Evertsberg som är drygt halvvägs, då slutmilen året innan gick väldigt bra. Min vana trogen öppnar jag (för mycket) försiktigt, går på något mellan Risberg och Evertberg, håller min tidplan och när jag lämnar Evertsberg är jag en minut förre uppgjort schema. Sen är bara resten kvar. Kör bra hela sista hälften men släpper inte loss ordentlig förrän efter Oxberg (63km). Är nog lite skraj för att stumna på slutet.CykelVasan_2013_blog

För det övriga sällskapet gick var det både vatten och vin. Johan gör en utmärkt Vasa på 3.48 och har där med den snabbaste genomsnittshastigheten av alla på fyra försök. Per är dock den som fortfarande tagit sig fortast på cykel mellan Sälen och Mora 3.45, satt år 2010. Per, Mats och Walle hade det tungt detta år även om alla öppna bra.

Årets resultat och statistik finns här. Ska den summeras så gör Johan ett jättefint lopp. Öppnar bra och klättrar sen i startfältet. Lelle gör största förbättringen, 21 minuter. Men öppningen är rent ut för svag, många placeringar och minuter tappas där ( å andra sidan verkar ganska många öppna för hårt), men ska man nå fyra timmar får man stå på i backen upp och ner mot Mångsbodarna. Lelle är faktiskt snabbare än Johan mellan Hökberg och Eldrig med  ~25 sekunder. Sett till placeringar åker Mats jämnt, och Walle rasar något under resans gång. Per öppna bra, men hade det jobbigt sista hälften.

Tipset detta år blev bedrövligt, Mats vann på 88 minuter. Ett bottenrekord i uppskattning (eller kanske var det cyklingen). Nigel som vi dela stuga med var en stor överraskning, där han körde in 4.02 som förstagångsåkare. Vår gotländsk vän Peter Alama körde in på 4.06.07, också han newbee. Peter var precis en minut efter Lelle, men så har han också en röd cykel (Lelles är blå, och således lite snabbare :-).
Noteras kan att både Nigel och Peter har passerat 50 med ett par år, vilket ger perspektiv åt oss ungtuppar (alla 43). Som vanligt en superhelg där cyklingen står i centrum första 24 timmarna och trevligheterna på lördagkvällen önskar man aldrig skulle ta slut.

Cykeläventyren siktar nu in sig på Trannel Trophy den 19 oktober. Ska försöka tvätta cykeln tills dess.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *