Cykelvasan 2015

I ”hörnet” på Mora idrottsplats sken solen som aldrig för och alla mungipor pekade nedåt. Ingen var nöjd. Själv räckte orken fram till Oxberg i år sen var var det bara tråkigt kvar.

Varför detta usla resultat? Eller var det så uselt?
Vädret var i stort sätt perfekt, soligt och varmt. Banan var torr, dammig till och med. Men vinden var mot, i stort sett rakt östlig. Den stora samtalsämnet efteråt var den förändrade bansträckning. GPX filen avslöjar två större förändringar, i backen mellan Tennäng och Risberg och den stor förändringen sträckningen efter Oxbergsjön.
Tennäng-Risberg
Jämför  sträckan där bana delar sig är sträckan på 2014 år bana 2,2km och stigningen 79m, för 2015 är sträckan 2,4km och stigningen densamma. Det är bara uppför. Det som skiljer är att 2014 bana gick på asfalt, 2015 i skogen. 2015 var min cykeltid mer eller mindre 10:00 prick, och 2014 var den 8:30.  Detta är ett av banans jobbigaste partier, den tar längre tid och det går åt mer energi.
Risberg_2014_vs_2015

 

 

 

 

Oxbergssjön
Den här sträckan är längre, men bägge sträckorna är mer eller mindre exakt lika långa, i stort sett så nära 9km man kan komma. Körtiden 2015 25:29 jämfört med 2014 23:21, skillnad cirka 2 minuter längre. Den stora skillnaden är åter igen underlaget. Den nya sträckningen går i jobbig terräng, den gamla sträckning gick mer på asfalt, även om den var jobbig precis efter sjön. Den nya sträckningen är också mer kuperad och innehåller en rejäll stigning innan den riktigt jobbiga Oxbergs backen.

Oxberg_bansträckning

Bansträckning

 

Oxberg_hp_2014

Höjdkurva 2014

Oxberg_hp_2015

Höjdkurva 2015

 

 

 

Statistikanalys
Ingen slog personbästa, men förutom det borde Per och Johan vara nöjda. Johan förbättra sig 900 placeringar och Per med drygt 500. Det är inte dåligt. Tittar man i resultatlistan så var det 1000 stycken färre som klarade fyra timmars gränsen. Årets Statistiken finns här.

Varför räckte jag inte till
Öppningen till Smågan var alldeles för hård. För hög puls under lång tid straffade sig hårt. Cyklingen kom aldrig igång. Läxa – öppna försiktigt.
Förberedelser. För lite vatten innan men också förmodligen också för lite kolhydrater. Dålig uppladdning helt enkelt. Att bara åka landsväg duger inte. Man måste träna MTB och löpning är ett utmärkt komplement.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *